söndag 27 maj 2012

Heldag i Boden med omnejd

I lördags hade Statens fastighetsverk öppet hus i några av anläggningarna dom förvaltar runt om i Sverige. Det tog vi vara på och ställde kosan mot Boden, där två fort tillhörande Bodens fästning hade öppet. Det öppnade klockan 11.00, vi var framme vid Södra Åberget 11,30 och möttes av denna syn:


Vi stog nästan längst till höger i bild. Efter 75 minuter hade vi kommit nästan ändå fram och när vi tittade tillbaka på kön såg det ut såhär:


Södra Åberget är tömt på inventarier sedan tidigare så det blev inga kort under den ca: 20 minuter långa rundvandringen. Sen åkte vi till Boden och åt glass för att orka med nästa besök på Rödbergsfortet. På vägen upp stannade vi och tittade på en "korvbunker".


Den var full med små gluggar där soldaterna kunde spana och skjuta eventuella angripare. Rödbergsfortet började byggas 1901 och stod färdigt 1910, och det är otroligt imponerande med tanke på att man använde spett, slägga och skottkärra. En del av berget som man gröpte ur transporterade man ner till centrum och använde till bland annat husgrunder. En bild från ingången:


Fortet lades ner 1/1 -2000 och man beslutade då att behålla det intakt med all utrustning. Här tog jag några bilder, vi börjar med tandläkarmottagningen:


Operationssalen:


Handfat i marmor med mässingskranar:


Järnspisen i köket:


Det blev en heldag i Boden med omnejd, vi fick blodad tand och kommer att återvända till sommaren för en mer utförlig guidad tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar